Dierenkliniek De Poort

Voor spoedgevallen 089/715555

Contactgegevens:

Drie Eikenstraat 30
3620 Lanaken
T +32 (0)89/715555
info@dierenkliniekdepoort.be
BE0845 911 957
Facebook

Vrije Raadplegingen

ZIJN VERVANGEN DOOR CONSULTATIE ENKEL OP AFSPRAAK

Van maandag tot vrijdag
9u - 19u

Zaterdag:
10u- 12u

Afhaalbalie
Ma- Vr
9-19u

Za
10-12u

Maandag:
Da. R. Hendrikx
Da. V. HerremansDinsdag:
Da. V. HerremansWoensdag:
Da. R. Hendrikx
Da. V. HerremansDonderdag:
Da. R. Hendrikx
Da. V. Herremans


Vrijdag:
Da. R. Hendrikx
Da. V. Herremans


                         

Pleister2
Pleister2negatief

Knieprothese bij de hond

Een nieuwe techniek bij ernstige knieproblemen.
PGR, zo noemt de nieuwste techniek die honden helpt met ernstige knieproblemen. Bij deze techniek wordt de patellagroeve volledig vervangen. De patellagroeve is de groeve waar de knieschijf, ook patella genaamd,  in op en neer beweegt. Door ouderdom, oude letsels of oude chirurgie kan er ernstige artrose ontstaan thv van deze plaats waardoor lopen erg moeilijk en vooral pijnlijk wordt. Bij deze patiënten wordt de patellagroeve volledig vervangen door een titanium implantaat. Hierdoor is de pijn ook meteen verholpen. Maar ook bij patellaluxaties kan er gebruik worden gemaakt van deze techniek. Bij deze aandoening springt de knieschijf voortdurend uit de groeve. De reden is vaak een aangeboren afwijking aan de poten of thv de patellagroeve. Met deze nieuwe techniek is het mogelijk de knieschijf terug op de juiste plaats te zetten en te houden waardoor een normaal en pijnvrij gebruik van de achterbenen weer  mogelijk is. Da Rudi Hendrikx is deze techniek in het buitenland gaan bestuderen  en aanleren. Dierenkliniek De Poort biedt deze techniek dus aan voor jullie trouwe vrienden. Voor meer info kan u steeds bij ons terecht aan de balie of na afspraak met da Rudi Hendrikx.

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Bloed voor bloedtransfusie steeds voorradig.

Honden hebben soms, net als mensen, nood aan een bloedtransfusie. Dit komt meestal voor bij groot bloedverlies na een auto-ongeval, grote wonden of tijdens operatie. Ook bestaan er een aantal ziekten  waarbij de rode bloedcellen door het eigen lichaam afgebroken worden. We spreken dan over een auto-immuun gemedieerde aandoeningen. Deze kunnen zowel primair als secundair van aard zijn.

In het verleden werd samen met de eigenaar naar een bloeddonor gezocht. Dit naam vaak uren, soms dagen in beslag voordat een geschikte donor werd gevonden en het bloed ter beschikking was.

Vaak is de noodzaak echter groot om de bloedtransfusie snel te kunnen uitvoeren. Daarom werd beslist een bloedvoorraad aan te leggen. Dierenkliniek de poort heeft dus vanaf nu steeds hondenbloed in voorraad liggen om uw huisdier snel te kunnen helpen waar nodig.

Het kan cruciaal zijn om het leven van uw trouwe  viervoeter te redden. Voor meer info kan u steeds bij ons aan de balie terecht.

Vakdierenarts  Rudi Hendrikx

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Stressloos en gezond eindjaar met essentiële oliën

Omdat we steeds op zoek zijn naar een betere dienstverlening voor u en uw huisdier, hebben we sinds kort een diffuser in de praktijk staan.
 
Op regelmatige basis laten we hiermee een therapeutische olie tegen stress verdampen. Zo wordt het bezoek bij de dierenarts een stuk minder stressvol
 
Ook bij u thuis zou u kunnen genieten van deze rustgevend olie. Indien u hierover meer info wil, kan u ons steeds contacteren per mail of aan de balie.
Ook bij vuurwerkangst zou dit een bijkomende ondersteuning kunnen zijn voor uw huisdier.
 
Deze diffuser doet ook dienst als luchtreiniger en als ondersteuning in de hospitalisatie na bepaalde operaties.
Hiervoor zetten we steeds aangepaste oliën in.
 
Deze oliën zijn allemaal therapeutisch en puur zodat we een optimaal resultaat bekomen.
Indien u  meer info wil over therapeutische essentiële oliën kan u altijd uw vraag richten aan info@dierenkliniekdepoort.be, dan neemt de verantwoordelijke dierenarts contact met u op.

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Gelukkige feestdagen voor jou en je kat!


De feestdagen komen er weer aan: Kerstmis, Oud & nieuw. Dit is voor ons een tijd van samen gezellig zijn, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen, ...
Voor onze katten is dit vaak een periode die ze liever overslaan.

Waarom is de feestmaand een stressmaand voor onze katten?

Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben vaak hun eigen specifieke behoeften. Het is dan van groot belang dat alles zo stabiel mogelijk blijft. Gebeurt dit niet dan ondervinden ze in meer of mindere mate stress. En dat is nu net in wat er in feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen vreemde in huis rond, harde geluiden en muziek,...

Waarom kunnen angst en stress schadelijk zijn voor onze katten?
Op zich is kortdurende stress goed en noodzakelijk om te overleven. Chronische stress is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals blaas- en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten in asielen of op straat.

Wat kan mijn kat angst en stress bezorgen?

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen en kattenbak, ... Alles wat hun routine verstoort kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich tijdens de feestelijke momenten.

Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten.

Verstoppen, weggekropen zitten kijken met grote pupillen, oren plat op de kop, snorharen strak naar achteren, op abnormale plaatsen gaan zitten, klagelijk miauwen, minder of net meer interactie met het baasje, onzindelijkheid: naast de kattenbak plassen, verticaal sproeien, abnormale krabmarkeringen, plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten, overmatige vachtverzorging met soms kale plekken tot gevolg, wegkijken, staart laag en langs het lichaam, ...

Hoe kan je de kat helpen hiermee om te gaan?
Niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van angstsignalen en kennis over het normale gedrag van de kat is hierbij belangrijk. Katten kunnen ook getraind worden, zodra je weet wat hun favoriet speeltje/snoepje is. Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om de feestmaanden en de wintermaand ontspannen door te komen.

Voorkomen is beter dan genezen.
Ontdek je plekje
Zorg voor verschillende schuiplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Let hierbij op de kat haar voorkeur.

Extra eet- en drinkbakjes

Zet deze op verschillende plaatsen in huis, zodat de kat zelf kan bepalen waar ze zich het meest comfortabel voelt om te eten en te drinken. Deze kunnen best niet langs mekaar worden gezet.

De Kattenbakregel:
Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze best op rustige plaatsen. Er wordt aangeraden één kattenbak per kat plus één extra.

Ontsnappingsroutes:

Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk openstaan, zo kan de kat zelf kiezen waar ze kan gaan schuilen.

Sluit je kat nooit op!
Slaat de kat vooral niet op in één kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

Geen feestmaaltijd:
De kat kan u op het moment zelf plezier doen met al die extra snoepjes en lekkers. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen!

Plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes zijn geen waterbak
Kaatn gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig.

Vervang de glazen kerst ballen best door plastieken
Zo hoeft u zich niet ongerust te maken dat de kat ze uit boom haalt of kapot vallen

Laat de kat chippen
Indien de kat zou weglopen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd is. Bovendien kan een chip handig zijn bij een elektronisch kattenluik

Ondersteuning van Feromonen
Wanneer katten zich comfortabel voelen in hun omgeving strijken zijn met hun kin langs voorwerpen, om zo de omgeving te markeren. Hierdoor laten zij “kopjesferomonen” achter dat hen verteld dat de omgeving veilig en vertrouwd is. U kan bij ons aan de balie terecht voor de Feliway. Feliway is een kopie van feromonen en het helpt om stress- gerelateerd gedrag te voorkomen of te verminderen. Ook helpt het katten zich aan te passen aan de omgeving.

TIPS VOOR OUDJAAR

U kan een feliway verdamper in het stopcontact steken

U houd best de kat binnen zodra het donker aan het worden is

U kan best het kattenluik, ramen en buitendeuren sluiten

De gordijnen kunnen best gesloten worden en de tv of muziek kan best worden aangezet

De binnendeuren kunnen best allemaal open zijn, zodat de kat kan vluchten naar een veilig plekje

U kan voor afleiding zorgen met haar favoriete speeltje of snoepje

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Succesvolle behandeling bij heup- en elleboogproblemen

Infiltratie gekoppeld aan hydrotherapie geeft mooie resultaten!Honden met heup- en elleboogproblemen komen jammer genoeg nog erg veel voor. Het kan gaan van artrose tgv ouderdom en slijtage maar ook bij aangeboren afwijkingen. Al jarenlang legt dierenarts Rudi Hendrikx zich toe op de problematiek van manke honden binnen de praktijk. Honden met heup- en elleboogproblemen vormen daar een grote groep in. Jaren geleden werden reeds in onze kliniek stamcellen in de gewrichten ingespoten met goede resultaten. De behandeling koste echter veel geld en was omslachtig. Momenteel bereiken we in onze kliniek mooie resultaten door middel van een infiltratie in het heup-ellebooggewricht met een product dat zowel een smeerfunctie als een ontstekingsremmende werking heeft op het betrokken gewricht. Na een rustpauze van 14 dagen wordt dan eventueel aansluitend de hydrotherapie opgestart en mogen de honden komen zwemmen. Dit geeft mooie resultaten, de gewrichten worden soepeler, de honden gaan beter lopen, kunnen gemakkelijker recht en hebben meer zin om te wandelen waardoor er terug aan spieropbouw gedaan kan worden. Ook hebben  deze honden in de meeste gevallen geen pijnstiller  meer nodig. Kortom de revalidatie kan dan starten. Het effect van deze behandeling houdt ongeveer een jaar aan en kan dan natuurlijk herhaald worden.  De kostprijs hangt af van het gewicht van de hond maar schommelt tussen de 200 à 300-euro, voor de behandeling van 2 gewrichten.  Maar ook knieproblemen of polsgewrichten kunnen op deze manier behandeld worden. We geven de honden natuurlijk geen nieuwe heupen of ellebogen  maar ze kunnen een pijnvrij en zorgeloos leven verder zetten. Indien u meer informatie wenst kan u steeds contact opnemen via 003289715555 of info@dierenkliniekdepoort.be.


< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Eerst impressie nieuwe praktijk 26/10/2016

We moeten nog een klein weekje geduld hebben en dan kunnen we van start gaan in onze nieuwe praktijk! ;). Hieronder kunnen jullie al eens piepen hoe het er gaat uitzien. Tot op de opendeurdagen!

< Terug naar overzicht.
baliegevelok_1zwembad
Pleister2
Pleister2negatief

Opening Dierenkliniek De Poort

Lieve klanten, zoals velen van jullie al weten gaan we verhuizen. De opening van onze nieuwe praktijk zal plaatsvinden op 2 november. Het nieuwe adres waar jullie ons kunnen vinden is Drie Eikenstraat 30, 3620 Lanaken. Iedereen krijgt nog een berichtje in de bus of in de mailbox. We willen ons alvast verontschuldigen, als iemand geen bericht ontvangt.

< Terug naar overzicht.
brief
Pleister2
Pleister2negatief

De start van de nieuwe praktijk is een feit!

 De nieuwe locatie van de praktijk bevindt zich op de Drie Eikenstraat te Lanaken. Via deze weg houden we jullie op de hoogte van de evolutie van de bouw! Op twee foto's is het eindresultaat reeds te bekijken! En op de andere foto's kunnen jullie de kelder zien met zwembad voor het fysiotherapiecentrum.

< Terug naar overzicht.
IMG_0425IMG_0427IMG_0428IMG_0509IMG_0695IMG_0696IMG_0697IMG_0698
Pleister2
Pleister2negatief

Screening honden middelgrote tot grote rassen!

Na aankoop van uw pup wil u zeker en vast de beste zorgen geven aan uw trouwe vriend. De voeding speelt hierin natuurlijk een erg belangrijke rol! Onze assistentes hebben u zeker en vast informatie hierover gegeven of kunnen dat nog steeds doen! Jammer genoeg zijn de middelgrote tot grote rassen ook nog steeds erg geplaagd met elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD). Dit zijn aandoeningen die vaak pas op latere leeftijd vastgesteld worden maar met ernstige gevolgen! U kan echter u hond ook laten screenen. Wij raden u aan uw pup aan een röntgenologisch onderzoek te onderwerpen en dit op 6 maanden leeftijd voor de ellebogen en op 12 maanden leeftijd voor de heupen. Het elleboogonderzoek kan zonder verdoving plaatsvinden, voor heuponderzoek is een kleine sedatie vaak nodig! Deze onderzoeken kunnen bij ons in de praktijk plaats vinden ten alle tijden, best kan u er een afspraak voor maken! Het is namelijk zo dat een vroegtijdige  behandeling op latere leeftijd heel wat onheil kan voorkomen! Indien de heupen en ellebogen goed gekeurd worden dan kan u natuurlijk op beide oren slapen!

Zo we hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Indien er nog vragen zouden zijn, kan u ons steeds contacteren. Verder wensen wij u veel plezier met uw hond. Ons motto is en blijft, uw huisdier, onze zorg!

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Vuurwerkangst

Elk jaar wordt er met de jaarwisseling vuurwerk afgestoken en dit zelfs dagen tot een week van te voren. Prachtig voor ons, maar veel van onze huisdieren hebben hier een matige tot ernstige angst voor.


 Hoe kan het nu dat deze dieren zo een angst hebben?


 Er zijn nu eenmaal meer ‘reactieve’ rassen zoals: Duitse herder, border collie, terriërs,… Het kan ook een gevolg zijn van slechte socialisatie, een trauma of het gedrag werd aangeleerd.


 Socialisatie:
 De socialisatieperiode begint op 3 weken leeftijd en eindigt op 12 weken leeftijd. Dit is de periode om de pup bloot te stellen aan alle ervaringen waar zij in hun leven mee te maken kunnen hebben. Bij een slechte socialisatie kan de hond angst ontwikkelen voor ‘nieuwe’ situaties, objecten, geluiden.


 Trauma:
 Een trauma kan voor de baasjes soms onopgemerkt gebeuren. Er kan iets traumatisch gebeurd zijn tijdens een vuurwerk, onweer of harde geluiden. Bijvoorbeeld: de hond is kunnen ontsnappen, had geen vluchtmogelijkheden, was net aan het slapen en werd opgeschrikt,…


Aangeleerd:
 De honden waarbij het aangeleerd werd, hebben meestal wel al enige aanleg voor angst. Het is aandachtzoekend gedrag dat beloond wordt door de baasjes. Bijvoorbeeld door overdreven te reageren op de hond bij het horen van harde geluiden of het baasje heeft zelf angst voor onweer/vuurwerk.


 Hoe kan men angst herkennen bij de hond:


 De meest opvallende kenmerken zijn liplikken, wit van de ogen, hijgen, oren naar achter, trillen,…


Hoe kan men als baasjes best reageren?


 Het is belangrijk dat u zelf kalm blijft en vooral niet boos wordt op de hond of hem gaat straffen. U kan de hond ook best niet negeren. Steun hem met u aanwezigheid, maar ga zeker niet overdreven reageren op zijn angst!


 Wat kan men doen op korte termijn:


 Het is belangrijk twee weken voor oudjaar een veilig plekje/schuilplaats te maken voor de hond. Dit kan door bijvoorbeeld een bench tegen de muur te plaatsen (liefst niet in een hoek, hier zijn meer geluidstrillingen!) en hier een deken over te leggen. Indien de hond zelf al een schuilplaats heeft uitgezocht, kan u deze nog veiliger maken voor hem door dekens op de grond te leggen en over de stoel of tafel en leg er een t-shirt met u geur bij. U kan op deze veilige plaats ook een kauwbot leggen en in de buurt van deze plaats een adaptil verdamper installeren.


 Training van veilige plaats:


 Het is belangrijk gedurende deze twee weken de hond aan te leren om naar zijn veilige plaats te gaan. Dit kan door meerdere malen per dag (minstens 4x) doormiddel van een snoepje, kauwbot, brokje hem te leiden naar deze plaats. U geeft hem dan best elke keer hetzelfde commando, bv ‘plaats’. Wanneer hij op zijn schuilplaats ligt, kan u zijn snoepje geven. Laat de bench openstaan en zorg ervoor dat hij u kan zien. Hiernaast zet u ook nog best de tv of radio op.


 Tijdens oudejaarsavond gaat u best vroeg genoeg even met de hond naar buiten. Hierna zorgt u ervoor dat alles goed is afgesloten, dat hij niet kan uitbreken. In huis kan u best wel de nodige vluchtwegen voorzien en dwing hem vooral nooit ergens te zijn of blijven. Kamers met weinig ramen dragen gewoonlijk de voorkeur!

 Bij een hond met matige angst kan men ook actief een spel beginnen te spelen ter afleiding, het kan ook soms helpen om een niet angstige hond in huis te hebben.


 Mocht dit allemaal niet helpen, bestaan er gelukkig nog andere middelen!

 Men kan kiezen voor Adaptil (hond) of Feliway (kat)


 Adaptil en Feliway zijn een producten op basis van feromonen. Feromonen zijn (geur)signalen die door leden van dezelfde diersoort worden gebruikt om te communiceren. Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij dieren worden behandeld. Het is een natuurlijke oplossing, zonder de dieren te drogeren of in hun natuurlijke gedrag te beperken


 Adaptil verdamper of feliway verdamper:
 Deze verdamper kan best twee weken voor oudjaar in het stopcontact worden gestoken, zo dicht mogelijk bij de veilge schuilplaats.


 Adaptil of feliway spray:
 Deze kan men extra bij de verdamper gebruiken en wordt best 10-15 min voordat de hond er gaat liggen gebruikt.


 Adaptil tabletten:
 Deze zijn niet gebaseerd op feromonen, maar bevatten enkele natuurlijk angstremmende middelen (GABA, L- tryptofaan en vitamine B-complex). U kan deze tabletten 2 uur voor een stressvolle situatie geven en deze zijn gedurende 6 uur werkzaam. Dus op oudjaar mogen deze rond 20 uur worden toegediend.


 u kan ook terecht op deze twee sites om de gepaste oplossing voor u dier te vinden:
www.adatil.be
www.feliway.be


 Naast deze natuurlijke middelen bestaat er natuurlijk ook angstremmende medicatie.


 op lange termijn kan u door gedragstherapie natuurlijk deze angst verminderen of zelfs laten verdwijnen!


 Mocht u nog vragen hebben, kan u steeds bij ons aan de balie terecht!

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Kittens en moederpoes zoeken een nieuwe thuis!

Deze 3 schattige pluizenbollen en de moeder (Sammy, 1 jaar) zoeken een warm nestje! De kittens zijn nu 4 weken oud en moeten wel nog enkele weken bij de moeder blijven. Indien jullie nog vragen hebben, kunnen jullie steeds contact met ons opnemen!

< Terug naar overzicht.
kitten_1kitten_3kitten_4sammy_een_jaar
Pleister2
Pleister2negatief

Gewrichtsproblemen bij onze huisdieren!

De gewrichten van onze honden en katten krijgen het soms zwaar te verduren door
al dat spelen en rondrennen. En naarmate onze huisdieren ouder worden kan hun
activiteit wel afnemen. Deze afname van activiteit kan er ook op wijzen
dat zij met gewrichtsproblemen zitten! Deze problemen zijn natuurlijk niet
levensbedreigend maar kan hen wel pijn bezorgen. Deze pijn heeft dan
weer een negatief effect op hun levenskwaliteit

Osteoartristis:

Dit is een vaak voorkomende gewrichtsaandoening. Het is een chronische aandoening die zowel het zachte weefsel als de botten van het gewircht aantast. Hierdoor vermindert de flexibiliteit van het gewricht en hier ondervindt het huisdier pijn van. De ziekte kan elk gewricht in het lichaam aantasten. Maar het komt het meest voor bij volgende gewrichten: knie, elleboog, pols, ruggenwervels en de heup. Het komt voornamelijk voor bij oudere honden en/of honden van een groter ras (labradors, Duitse Herders, Rottweilers, Berner Sennen hond, Duitse Doggen, St-Bernards,...). Maar ook heupdysplasie, genetische afwijkinegn, extreme fysieke inspanningen, overgewicht of trauma's kunnen het ontstaan ervan bevorderen!
Het is niet eenvoudig om deze pijn op te merken bij onze huisdieren. De manier waarop ze het tonen is verschillend bij elke hond of kat en is afhankelijk ban hun leeftijd, gezondheid, karakter, ras,...

Honden kunnen pijn tonen door middel van gedragsverandering, zoals:
- geen aandacht meer voor leefomgeving
- sneller geïrriteerd
- minder opgewekt/ enthousiast
- zichzelf verstoppen
- niet graag meer gaan wandelen
- moeilijk opstaan/ uit zijn mand komen
- piepen/blaffen
- agressie vertonen bij aanraken of aaien

Bij katten kan men deze veranderingen waarnemen:
- niet meer zo hoog kunnen springen als voorheen
- zich verbergen
- plassen of vervuilen buiten de kattenbak
- niet graag meer geaaid worden
- verminderde vachtverzorging

Een veelgemaakte fout is te denken dat deze wijzigingen van het gedrag horen bij het ouder worden van het dier. Het wordt pas in een later stadium gelinkt aan pijn.


Er is al veel onderzoek gebeurd op gebied van Osteoartritis, maar tot op heden kan het jammer genoeg nog niet worden genezen. De behandeling ervan richt zich er dan ook op dat er een vermindering is van pijn en ontsteking, het vertragen van het verloop, het helen van beschadigd weefsel en het behouden of verbeteren van de gewichtsfunctie.


Bij een goede behandeling kunnen onze huisdieren met osteoarthritis die vrij van pijn zijn, heel gelukkig oud worden.
 

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Milttorsie

Enkele weken geleden kwam de 10- jarige Duitse herder Rex met spoed binnen op de praktijk. Hij was erg lusteloos, wou niet meer eten of lopen en zijn buik was dikker dan normaal. Na een lichamelijk onderzoek, rx en echo werd het duidelijk: Rex zijn milt was geroteerd. Hij werd met spoed geopereerd en nu stelt Rex het helemaal prima!

Maar wat is een milttorsie nu precies?

Een milttorsie ontstaat wanneer de milt, om wat voor rede dan ook, om zijn eigen as draait en zo dus zijn eigen bloedvoorziening afknelt. Deze torsie ontstaat doordat de maag gaat verwijden, met of zonder een maagtorsie. Doordat zo de bloedvoorziening naar de milt wordt afgekneld. De slagader kan zo de milt nog maar deels van bloed voorzien. Hierdoor gaat de milt opzwellen. Bij sommige honden ontstaat een milttorsie acuut en bij andere  kan het geleidelijk in de loop van weken ontstaan. De symptomen zullen bij het laatste zich dan ook wisselend tonen en geleidelijk aan erger worden.

Symptomen:
Een milttorsie wordt het meeste gezien bij grote rassen. Er is geen onderscheid tussen reuen en teven en het kan op elke leeftijd ontstaan. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. De hond kan gaan braken, is futloos, zwak op de poten , geelverkleuring van de slijmvliezen, buikpijn, diarree,... De symptomen kunnen acuut ontstaan of geleidelijk aan. Zoals u ziet kunnen er veel verschillende symptomen ontstaan en deze kunnen ook bij een heel ander aandoening passen.

De therapie:

Aan de hand van enkele testen wordt er na gegaan of het dier in shock is en wordt hij eerst gestabiliseerd. Na het geven van infuus en de nodige medicatie, zal de hond geopereerd worden. Het meest veilige (zodat er geen torsie meer kan voorkomen) is dat de milt er wordt uitgehaald. Een hond kan prima leven zonder milt! Vaak is er naast een milttorsie ook een maagtorsie. De positie van de maag wordt gecontroleerd en indien nodig terug in zijn normale positie gelegd. De maag wordt dan ook vastgezet, zodat er in de toekomst geen kans meer is op een maagtorsie!

< Terug naar overzicht.
Operatie Milttorsie
MILT_TORSIE
Pleister2
Pleister2negatief

Onze Bing zoekt nog steeds een goede thuis!

Bing , een gecastreerde kater kwam onder een auto terecht. Hij werd bij ons binnen gebracht met een bekkenbreuk. Na een operatie en weken herstel is de breuk aan zijn bekken volledig hersteld. Er zijn jammer genoeg wel zenuwen geraakt geweest, dus nu loopt hij met een lam pootje. Maar Bing voelt zich nog steeds even stoer ;). Geen hond is groot genoeg en geen tafel of stoel is hoog genoeg voor hem. Heeft iemand van jullie een plekje voor hem? Het liefst zonder andere beestjes en best wordt hij binnen gehouden.

< Terug naar overzicht.
Bing!
bing
Pleister2
Pleister2negatief

Tips voor jullie huisdiertjes tijdens het warme weer!

Tropische temperaturen in eigen land! Heel erg tof voor ons, maar voor onze beestjes is het net iets te warm :). Het is daarom belangrijk enkele maatregelen te nemen voor hen.

Hou de huisdieren zoveel mogelijk binnen en leg hen op een koele plek in het huis. Als ze buiten zitten, voorzie dan steeds schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon. Zorg ervoor dat er geen plastic, glas of golfplaten in de schuilplek aanwezig zijn, dit creëert namelijk een serre- effect.

Net zoals ons kunnen huisdieren uitdrogen. Zorg ervoor dat er steeds vers, fris water aanwezig is en liefst dat dit op een schaduwrijke plek staat. Blijf je een hele dag weg, zet dan een extra grote kom water. Hen even laten zwemmen of natspuiten kan natuurlijk ook helpen.

Je kan ook best 's morgens vroeg of 's avonds laat met hen gaan wandelen, vermijd zeker de uren tussen 11 en 18u. Las ook regelmatig pauzes in als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor de hond en neem extra water mee op de wandeling. Beton, asfalt en zand kan men op het heetst van de dag  best mijden. De poten van de hond of kat kunnen hierdoor verbranden.

Honden met korte snuiten zijn extra kwetsbaar bij dit weer, omdat ze moeilijker kunnen ademen. Laat hen zeker geen inspanningen doen bij deze temperaturen en haal hen uit de zon.

Naakthonden of -katten en kortgeschoren huisdieren worden best uit de zon gehouden en als extra bescherming insmeren met zonnecrème.

Laat een hond of kat niet in de auto zitten met dit weer, ook al staat de auto in de schaduw of staat een raampje open! Neem je hond of kat mee of voorzie opvang thuis.

Onze huisdieren kunnen ook een zonneslag krijgen. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. Indien dit het geval is, contacteer ons dan onmiddellijk!
Je kan je hond of kat ondertussen best kleine slokjes fris (niet te koud) water geven en afkoelen met natte handdoeken (laat de handdoek wel niet op de hond liggen!).

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Op reis met je huisdier!

Het is eindelijk zomervakantie! Ook al is er hier (nog) niet veel van te merken.. Vele onder jullie trekken op vakantie naar het buitenland en de hond/ kat mag fijn mee op reis. Het is dan ook belangrijk goed voorbereid op reis te vertrekken.

Het huisdier moet voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving. Deze landen kunnen eisen dat het dier gechipt is en een Europees paspoort bezitten. Ze moeten ook gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid en dit minimaal 21 dagen voor vertrek ingeval van een eerste vaccinatie. Voor enkele landen  moeten de dieren ook beschermd worden voor bepaalde parasieten. Om precies te achterhalen wat er wel en niet verplicht is in het vakantieland, is het aan te raden om desbetreffende ambassade te contacteren!

Trekken jullie naar het Zuiden van Europa dan is het belangrijk om het huisdier te beschermen tegen hartworm en zandvliegjes.
Honden en katten kunnen door de beet van een mug besmet geraken met de hartworm. Dieren die geïnfecteerd worden door deze worm, worden niet meteen ziek na een muggenbeet. Het kan 5 tot 7 maanden duren voordat de larve zich ontwikkeld  heeft tot een volwassen hartworm die leeft in de longslagader en het hart van de hond of kat. Er zijn maar enkele soorten ontwormingstabletten werkzaam tegen deze worm.
Naast de hartworm zijn zandvliegen ook nog een gevaar voor de hond en kat. Zandvliegen zijn kleine mugjes die rond het Middellandse Zee gebied voorkomen. Ze zijn vooral 's nachts actief maar verdragen geen tocht. De ziekte, Leishmania, die de zandvliegen overbrengen door bloedzuigen, tast de witte bloedcellen aan. Het kan maanden duren eer de eerste ziektesymptomen zichtbaar zijn. U laat de hond best niet meer na zonsondergang uit en het is verstandig om een ventilator plaatsen bij zijn slaapplaats. U kan de hond hiervoor ook beschermen door het aanbrengen van pipetten (Advantix) of door het gebruik van een band (Scalibor).

Wanneer jullie  met de auto reizen, kan men best het dier laten wennen aan de auto alvorens een lange reis te maken en hem een veilig plekje geven. In bepaalde landen is zelfs een hondengordel verplicht, voor de katten kan er een kleine reismand aangeschaft worden. Om de twee uren wordt er best een pauze ingelast, dan kunnen de honden even de pootjes strekken. Let goed op de temperatuur in de auto, vooral wanneer deze stilstaat. Het is ook aan te raden om de dieren om dezelfde tijdstippen als thuis hun voeding te geven en vergeet zeker niet voldoende water mee te nemen.
Als jullie reizen met het vliegtuig is het verstandig om tijdig informatie in te winnen bij de vliegtuigmaatschappij naar het reizen met huisdieren. En laat het dieren voldoende wennen aan de kennel of dierenreistas. Geef hen 24 uur voor het vliegen enkel licht verteerbare voeding, wel onbeperkt water.

Voorzie ook steeds een ehbo koffer om mee te nemen op reis. Een ehbo koffer kan best onderstaande lijst bevatten:
- muilband (zelfs de braafste hond kan bijten bij paniek of pijn)
- verbandrolletjes
- kleefpleister
- steriele compressen
- ontsmettingsmiddel
- fysiologische zoutoplossing
- schaar
- thermometer
- pincet
- wegwerphandschoenen
- neutrale zeep
- instant cold pack
- eventueel medicatie
- lijst met nood- en nuttige telefoonnummers


Nu kunnen jullie goed voorbereid en met een gerust hart op vakantie vertrekken.
We wensen jullie een fijne vakantie!

< Terug naar overzicht.
Pleister2
Pleister2negatief

Pups te koop! 12/06/13

Er zijn nog 2 teefjes te koop, ze zijn nu 6 weken oud. Het is een kruising tussen
Maltezer en Shih Tzu. Als jullie graag meer informatie wensen, kunnen jullie ons steeds telefonisch contacteren!

< Terug naar overzicht.
* Maltezer X Shih Tzu
SAM_0827
Pleister2
Pleister2negatief

Waarom een konijn steriliseren?

Tussen 3.5 en 6 maanden kan de puberteit optreden bij konijnen. Vrouwtjes schieten plots niet meer goed op andere konijntjes, beginnen te sproeien, vertonen agressie tegenover het baasje,... Sterilisatie kan hiervoor een oplossing bieden en kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Na de sterilisatie duurt het wel nog een tijdje eer dat de hormonen uit haar lichaam verdwenen zijn en er verbetering in haar gedrag op te merken is.

Naast gedrag is er nog een tweede goede reden om haar te laten steriliseren. Wanneer zij niet gesteriliseerd is, heeft het vrouwtje kans om baarmoederkanker te krijgen. Dit risico begint na het tweede levensjaar en loopt met de jaren op.

Voor de operatie hoeft men het konijn niet nuchter te houden. Zij kunnen niet braken en het is belangrijk dat hun darmpjes steeds gevuld zijn met eten. Elk konijn wordt best na de operatie enkele dagen binnen (warm) gehouden. Als het konijn binnen zit, kan men haar ook beter in de gaten houden of ze voldoende eet en drinkt. Het is belangrijk om er op toe te zien dat ze binnen de 12 uur zeker iets gaat eten. Pijn kan een belangrijke rede zijn dat ze niet wil eten. U krijgt standaard na de operatie pijnstilling mee om haar enkele dagen te geven.

< Terug naar overzicht.
* klaar voor de sterilisatie!
Zoals jullie zien werken we het liefste met gasnarcose bij konijnen. Dit is de veiligste methode voor het konijn.
SAM_0820
Pleister2
Pleister2negatief

Billy zoekt een goede thuis!

Billy is een teefje en is geboren op 29/11/05. Ze is een echte mensenvriend, maar kan jammer genoeg niet zo goed opschieten met andere dieren.
Heeft iemand van jullie een plaats voor Billy, contacteer ons dan!

< Terug naar overzicht.
Billy (Shih Tzu)
valkeneers
Pleister2
Pleister2negatief

Pups te koop!

Deze 7 pups zijn een kruising tussen Maltezer en Shih Tzu.
Ze zijn geboren op 24 februari 2013 en zoeken een warme thuis!
Voor meer informatie kan u ons steeds telefonisch bereiken!

< Terug naar overzicht.
*
SAM_0817
Pleister2
Pleister2negatief

Actie!

Beste klanten,
zoals jullie zien hebben we een nieuwe site!
Om deze rede willen wij jullie graag laten genieten van 10% korting op onze voeding.
Het enige wat jullie moeten doen is onderstaande bon uitprinten en bij ons langskomen aan de balie.

< Terug naar overzicht.